Geschiedenis van het puzzelen
Ongeveer een eeuw geleden waaide het kruiswoordraadsel over van Amerika naar Europa. In 1924 verscheen het eerste kruiswoordraadsel in de Engelse Sunday Times, een jaar later organiseerde de Franse krant “Les Nouvelles Litteraires” een “Concours de Mots Croisés” met als doel: “het verrijken van de woordenschat en de cultuur in zijn algemeenheid”.
Naast deze tekst vindt u een illustratie uit het ter gelegenheid van dit puzzelconcours uitgegeven boek; een gezellig rokende, puzzelende dame.
In Nederland bracht Denksport in 1930 het eerste puzzelblad met 8 pagina’s kruiswoordraadsels op de markt. Nu puilen de schappen van tijdschriftenwinkels uit van de puzzelbladen en verwachten tijdschriftlezers een (of meer) puzzels in hun blad.
Eind 60-er jaren van de vorige eeuw werd de woordzoeker gelanceerd, opnieuw in de Verenigde Staten. En begin deze eeuw werd de van oorsprong Japanse Sudoku wereldwijd een enorm succes.
Puzzelende mensen leven langer
In 1995 vroeg psycholoog Heiner Maier aan 2000 Deense 75+ers om hun intelligentie te blijven trainen, o.m. met behulp van denkpuzzels. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen 70% meer kans hebben om ouder te worden als de geest scherp wordt gehouden. Ook andere onderzoeken tonen aan dat niet alleen de spieren maar ook de hersenen kunnen worden getraind. Een kwartiertje per dag puzzelen blijkt al resultaat te hebben!
“Hersentraining kan de achteruitgang van hersenfuncties remmen”, vertelt onderzoekster Jessika Buitenweg van SeniorLab. “Dat, en een gezonde levensstijl. Je kunt echt zelf iets doen. Te veel stilzitten is zeker af te raden.”
Zie deze link
Het idee van hersentraining is dat je verbindingen in de hersenen steviger maakt. Verbindingen worden slechter en verminderen naarmate we ouder worden. Vanaf ongeveer veertig jaar is dit proces meestal duidelijk waarneembaar, maar eigenlijk zet het al eerder in. De snelheid waarmee dit gaat is per individu verschillend.
Een gevolg is dat de cognitieve vaardigheden er op achteruitgaan. Dit zijn uit de hersenen gestuurde functies, die we in het dagelijks leven gebruiken om onze omgeving te begrijpen en te manipuleren. Voorbeelden van hersenfuncties zijn leren, motoriek, taalgebruik en denken.”
Gossepuzzels
Na tien jaar op freelance basis voor Denksport Puzzelbladen te hebben gewerkt startten wij in 1986 met Gossepuzzels. Ons doel: het ontwerpen van “maatpuzzels” voor websites, kranten, tijdschriften en reclameacties. Onze puzzels verschijnen op het internet, in sponsored magazines, personeels- en publieksbladen: zij behandelen uiteenlopende onderwerpen als wijnen, auto’s, verzekeringen, voeding, wonen, sport, gezondheid, uitgaan, muziek. Bij ons bepaalt de opdrachtgever zelf welke puzzel er geleverd wordt. Aan de hand van uw wensen (formaat, vorm, inhoud en oplossing) ontwerpen wij de puzzel.
Reclame, wenskaarten, puzzelposters
Veel kranten en tijdschriften nemen een of meer puzzels op. Maar er zijn meer toepassingsmogelijkeheden. Wij leveren regelmatig puzzels voor reclameacties: zie als voorbeeld de rebus die wij voor Blue Band maakten. Maar er zijn meer toepassingsmogelijkheden. Wij ontwierpen wenskaarten voor Biri Publications, een (deur)puzzelposter voor een van de werkmaatschappijen van Delta Lloyd.
Digitale puzzels
Bij de eerste puzzels die wij leverden speelde de computer nog geen enkele rol; typemachine, pen, papier en afdrukletters waren de hulpmiddelen.
Inmiddels leveren wij ook internetpuzzels, puzzels waarbij ook de oplosser geen pen of potlood meer nodig heeft, ze kunnen op het scherm worden opgelost.
Waarom een puzzel in uw blad en op uw site?
Puzzelen is nog steeds een geliefde bezigheid, voor jong en oud. In kranten en tijdschriften, puzzelbladen, op televisie en internet. Voor de uitgever heeft de puzzel grote waarde:
• het blad blijft langer op tafel, de site wordt vaker bezocht;
• aan de hand van de ingezonden oplossingen is er controle op de bezorging en de frequentie van bezoeken aan de website;
• door de puzzel te laten aansluiten bij het onderwerp van site of blad blad kan de bezoeker/lezer/puzzelaar worden “gedwongen” tot het lezen van artikelen.
Een maatpuzzel richt de aandacht op producten of diensten van het bedrijf, de uitgever en/of de adverteerders.
Procedure, levertijd en wijze van aanlevering
Omdat wij iedere puzzel op basis van de opdracht maken is het niet mogelijk om prijzen op onze site te vermelden. Na ontvangst van de opdracht gaan wij snel aan het werk. Als levertijd houden wij in principe een week aan, in overleg is vaak snellere levering mogelijk.
In de meeste gevallen hebben wij eerst telefonisch contact met u, om een idee te krijgen van uw wensen. Als wij die kennen kunnen wij, bijvoorbeeld via e-mail, een offerte afgeven. Meestal kunnen wij al tijdens het eerste telefoongesprek een prijsindicatie geven.
Wij werken zonder contracten, zodat u te allen tijde kunt bepalen of u de samenwerking wilt voortzetten.
Op de prijsstelling is onder meer de frequentie van afname van toepassing. Een eenmalige puzzel zal meer kosten dan een maandelijkse of wekelijkse puzzel.
Uiteraard leveren wij ons werk digitaal aan.
Gossepuzzels Breukelen | Vrouwenmantel 22 | 3621 TR Breukelen | info@gossepuzzels.nl